Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden. Opplysningene kan ikke knyttes tilbake til deg.

Hva er UX-design, og hvilken verdi gir det din bedrift?

DesignTalk
StrategyTalk
Ståle Torger Stokke
10.11.2024

UX-design (brukeropplevelsesdesign) handler om å sikre at brukerne dine får en intuitiv, effektiv og positiv opplevelse når de er i kontakt med din bedrift eller tjenestene du leverer. Men hva betyr egentlig UX-design for bedrifter, og hvordan kan det bidra til vekst?

Hva er UX-design?

Du har sikkert opplevd det selv, et digitalt produkt som frustrerer deg. Du fikk ikke til å gjennomføre det du ønsket å gjøre, det gjorde en prosess mer tungvint eller du satt igjen med en følelse av usikkerhet. UX-design handler om å forstå og møte behovene til brukerne dine. Det handler ikke bare om hvordan et produkt ser ut, men om hvordan det fungerer, føles og hvordan det leverer nytte til kundene dine. Gjennom UX-design kombineres innsikt om brukernes atferd med teknologi og forretningsstrategi for å skape produkter som både oppfyller kundens behov og støtter bedriftens mål.

Hvorfor UX-design er avgjørende for lønnsomhet?

God brukeropplevelse er ikke bare viktig for kundetilfredshet – det er en strategisk fordel. Ved å fokusere på å skape gode opplevelser for kundene dine, vil du ikke bare øke tilfredsheten deres, men også styrke forretningsresultatene. McKinsey identifiserte i 2018 at selskap som investerer i design og brukeropplevelse har i snitt 32% økning i inntekter over en femårs periode sammenlignet med de som ikke fokuserer på brukeropplevelse. En tommelfingerregel er for hver krone du investerer i UX får du igjen 100 kroner ifølge Spiralytics. Bedrifter som investerer i UX-design opplever ofte:

  • Økt salg og konverteringsrate: Brukere som enkelt kan finne informasjon og utføre oppgaver er mer tilbøyelige til å fullføre kjøp eller abonnere på tjenester. Forbedret brukeropplevelse kan øke konverteringsraten opp mot 400% ifølge Forrester Research.
  • Økt kundelojalitet: Gode brukeropplevelser fører til at kundene dine blir værende og velger deg igjen og igjen. 90% av de som slutter å bruke en app sier det var på grunn av dårlig brukeropplevelse ifølge Toptal.
  • Mindre behov for kundestøtte: En intuitiv tjeneste reduserer antall spørsmål og henvendelser til kundesupport. I et offentlig direktorat jeg jobbet for, senket vi kundehenvendelser knyttet til en tjeneste fra 25 til 5 henvendelser per uke etter noen enkle forbedringer av brukeropplevelsen.

Enten du lanserer et nytt produkt eller optimaliserer et eksisterende, vil UX-design hjelpe deg med å nå dine forretningsmål raskere, mer effektivt, og med en mer fornøyd kundebase.

God brukeropplevelse er ikke bare viktig for kundetilfredshet, det er en strategisk fordel. Ved å fokusere på å skape gode opplevelser for kundene dine, vil du ikke bare øke tilfredsheten deres, men også styrke forretningsresultatene og lønnsomheten.
Ståle Torger Stokke, områdeleder for Design, Aboveit

Tre konkrete effekter med brukerfokusert design:

  1. Løser reelle brukerbehov: En nettside eller app har kun nytte hvis det adresserer et spesifikt behov hos brukerne. UX-design sørger for at du forstår hva kundene dine virkelig trenger, enten det er en praktisk løsning, sosial tilkobling eller en emosjonell opplevelse. Gjennom metoder som brukerintervjuer, observasjon og testing, kan du få innsikt i deres behov og hvordan de bruker produktet ditt. Dette gir deg mulighet til å utvikle løsninger som faktisk gir nytte, og som dermed har større sjanse for å lykkes kommersielt.
  1. Øker konverteringer og kundeopplevelser: Et intuitivt og godt designet brukergrensesnitt kan gjøre en enorm forskjell i hvor effektivt brukerne dine kan navigere og forstå produktet ditt. Dette kan føre til økt konvertering, enten det handler om å få besøkende til å fullføre et kjøp, registrere seg for en tjeneste eller bruke mer tid på nettstedet ditt. UX-designere sørger for at innhold, funksjoner og navigasjon er lettforståelig og engasjerende, samtidig som de samarbeider med utviklere og produkteiere for å sikre at teknologien fungerer optimalt for brukeren.
  1. Bygger lojalitet og reduserer frafall: En dårlig brukeropplevelse kan føre til at kundene forlater deg, mens en god opplevelse kan skape lojalitet. For eksempel kan en enkel og intuitiv opplevelse på nettsiden din øke sannsynligheten for at kundene dine returnerer og handler igjen, eller fornyer abonnementet på tjenesten din.

Nysgjerrig på hvordan Aboveit kan hjelpe din bedrift med bedre brukeropplevelse og vekst?

Mer påfyll

Fremtidens UX-designer: En brobygger mellom design og teknologi

21.3.2025

-

Cathrine Donberg

DesignTalk
StrategyTalk
Point of view

Rollen til en UX-designer har utviklet seg dramatisk de siste årene. Tidligere var hovedfokuset på brukervennlighet, informasjonsarkitektur og visuell design, men i dag forventes det mer. UX-designere må ha en bredere kompetanse, og en av de viktigste ferdighetene i dag er teknisk forståelse, inkludert grunnleggende koding og kjennskap til utviklingsprosesser.

Aboveit er nå et Miljøfyrtårn – hvorfor betyr det noe?

6.3.2025

-

Nora Mathiesen

Wins
Point of view

Vi har gode nyheter! Aboveit er nå offisielt sertifisert som Miljøfyrtårn, en bekreftelse på at vi tar miljøansvar på alvor. I en tid hvor miljøhensyn blir stadig viktigere, mener vi at teknologi og bærekraft må gå hånd i hånd. Å bli Miljøfyrtårn-sertifisert handler ikke bare om gode intensjoner, men om konkrete tiltak for å jobbe mer miljøvennlig.

Scrum-prosjektledelse: Hvordan få bedre flyt og raskere resultater i prosjektene dine

4.3.2025

-

Line Bomnes Valåmo

StrategyTalk
TechTalk

Et godt rammeverk for å skape struktur, fleksibilitet og raskere resultater i IT-prosjekter er Scrum. Det er en smidig tilnærming til prosjektstyring som gir team mer kontroll, tydeligere retning og kontinuerlig forbedring.

AI, low-code og no-code – hvordan endrer de utviklingsbransjen?

25.2.2025

-

Phuong P

AiTalk
TechTalk
StrategyTalk

Måten vi bygger programvare på er i ferd med å endres. Tidligere var det en selvfølge at utvikling krevde store team med spesialiserte utviklere, tidkrevende koding og lange utviklingssykluser. Nå ser vi en annen virkelighet: AI, low-code og no-code gjør det mulig å utvikle løsninger raskere, billigere og med langt færre ressurser.